שו"ת פסח 3 - חשש חמץ במוצרים שונים
- פרטים
- קטגוריה: הלכות מקום
- פורסם ב 07/04/14
- נכתב על ידי הרב נתן
חמץ
- מוצרים שנפסלו מאכילה אין צריכים כשרות לפסח ?
נכון. ולכן, הרשימה הבאה לא צריכה כשרות לפסח, ולא לשאר ימות השנה:
שמפו, סבון כלים, אקונומיקה ושאר חומרי ניקוי. דאורדורנט. קרם ידיים. מגבונים. נייר אלומניום. מוצרים מניילון. נייר אפיה, כוסות נייר. נייר טואלט, נייר סופג, מפיות נייר. [לא בכל המוצרים האלה יש חשש חמץ, וכוונתנו היא שאפילו אם ידוע שיש בהם עמילן חיטה אין בהם איסור כיון שנפסלו מאכילה.]
לעומת זאת, אלכוהול צריך כשרות לפסח כיון שלא נפסל מאכילה. גם אלכוהול רפואי אינו נפסל מאכילה ואפשר להכין ממנו ליקר. אולם בדרך כלל האלכוהול המצוי מופק מתפו"א, אך צריך לוודא את זה. ניתן לקנות אלכוהול של כרמל מזרחי או של יקב אחר, שכן הוא מופק מענבים ואינו חמץ.
כמוכן, שפתון ואודם, עלול להיות בהם חומרי טעם ועל כן צריכים להיות כשל"פ. וכן משחת שיניים.
'כפפות לטקס' – צריך לקנות כאלה שאין עליהם אבקה (- האבקה עלולה להיות חמץ). אם אין אבקה לא צריך כשרות לפסח. - אם מוצאים חמץ בתוך הפסח – מה עושים?
בחוה"מ – שורף מיד. ביום טוב – לא יטלטלנו אלא כופה עליו את הכלי ובמוצאי החג שורפו מיד. - האם גריסים זה חמץ?, האם "שלוה" זה חמץ?, האם שמרים זה חמץ?, האם ציפורן של הבדלה זה חמץ? שאר תבלינים?
חמשת מיני דגן שלא באו במגע עם מים אינם חמץ. גריסים באים במגע עם מים בתהליך הייצור (- בחלק מהמפעלים) ולכן דינם כחמץ. שלוה כנראה שאיננה חמץ (תופחים בתנור ע"י אויר חם בלי מגע מים). ועל כן אין צריך לבער בשריפת חמץ אלא לכלול במכירת חמץ (מחמת הספק). כנ"ל לגבי שמרים. כל התבלינים, שאין בהם חמשת מיני דגן, מצניעים עד לאחר הפסח. לא צריך לזרוק, כיון שמן הסתם אין בהם חמץ. ואם יש בהם חמץ הרי הם כלולים במכירת חמץ.
אבקת מרק – אם מכילה גלוטן זו תערובת חמץ. אם אינה מכילה גלוטן הרי שאינה חמץ.
הערה כללית: לגבי מוצרים ספציפיים עדיף לעיין ברשימות עדכניות המתפרסמות מידי שנה, כמו באתר של כושרות. וגם מה שכתוב בתשובות אלו מסתמך על רשימות אלה. - קוואקר, צ'יקו
קוואקר מרטיבים אותו במים לפני הרידוד, ועל כן מוחזק כחמץ.
צ'יקו אינו חמץ. ויש להצניעו עד לאחר הפסח. - האם ניתן לסמוך על רשימות המוצרים שלא מכילים חמץ, שמתפרסמות לפני פסח
אין להשתמש בפסח בשום מוצר שאין עליו כשרות לפסח, או שהתברר לנו בירור ודאי שהוא אכן כשר לפסח. אין לסמוך על שמועות ועל רשימות שמתפרסמות. מצאנו טעויות ברשימות אלה, וכן הבדלים בין הרשימות השונות. ייתכנו גם שינויים משנה לשנה, ואי אפשר לסמוך על דברים שנכתבו בשנים קודמות. לא פוסקים הלכה ועושים מעשה על פי שמועות אלא על פי בירור יסודי בלבד.
אולם, לגבי הכללת מוצרים אלה במכירת חמץ, במקום לבערם – ראוי לסמוך על הרשימות האלה, שכן מוצר שכמעט בטוח שאין בו חמץ, יש לחוש לאיסור בל תשחית, ולא לבערו לחינם, ולכן יש להכלילו במכירת חמץ. - האם קמח זה חמץ?
קמח לבן – במטחנות שורים את החיטים במים למשך כמה שעות לפני הטחינה, ולכן מוחזק כחמץ.
קמח מלא - בדרך כלל לא שורים במים. ויש להכליל במכירת חמץ. - האם מותר להשתמש בתרופה שאינה כשל"פ
בכל שנה מתפרסמת רשימת התרופות הכשרות לפסח, באתר של קופ"ח כללית.
לגבי נטילת תרופות בפסח שאינן ברשימת התרופות הכשל"פ:
תרופות מרות מותרות, כיון שחמץ שאינו ראוי למאכל כלב אין בו איסור. סירופים ותרופות מתוקות – ודאי צריכות כשרות לפסח.
יש טבליות שמצפים אותם בציפוי שאינו מר, כדי להקל על בליעת התרופה, ויש שחששו לחמץ בציפוי הזה, משום שהציפוי לא נפסל מאכילת כלב. וחשש זה הוא חשש רחוק, והמהדרין קונים קפסולות כשרות לפסח, ומכניסים לתוך הקפסולה את הטבליה, וכך נמצא שאינו נהנה מן הציפוי. וכך הורה הגר"מ אליהו זצ"ל. - האם מותר לאשכנזים להתארח אצל ספרדים בימי הפסח. האם מותר לאכול אצלם קטניות.
ודאי מותר לאשכנזים להתארח אצל ספרדים, בימי הפסח. הרי אנו עם אחד, וכולנו יצאנו ממצרים. האשכנזים נוהגים לאסור קטניות, וכן מנהג המרוקאים ועדות נוספות. אולם מבואר בפוסקים שהמנהג הוא להתיר מאכל שיש בו תערובת קטניות ואינן ניכרות. ולכן מותר לאכול תפו"א ועוף שיש בהם תבלינים שהם קטניות, מותר לאכול מרק ושאר תבשילים שיש בהם שמן קטניות, מותר לאכול עוגה שיש בה שמן קטניות. אסור לאשכנזי להכין מלכתחילה תבשיל כזה, וכן אסור לקנות אוכל כזה, שכן אסור לערב קטניות במאכלים מלכתחילה. אך כשמתארח אצל ספרדי, והספרדי הכין את האוכל הזה בשביל משפחתו, מותר לאשכנזי לאכול.
קטניות ניכרות אסור לאכול, ולכן אסור לאכול ממולאים שיש בהם אורז, שעועית שיש בחמין, וכן על זה הדרך. מותר לאשכנזי לאכול את הבשר שבחמין, ואת תפוחי האדמה, אע"פ שהתבשלו בסיר ביחד עם שעועית.
אולם אם הספרדי שואל מראש איזה אוכל להכין, יש לאשכנזי לבקש שלא ישתמשו בקטניות, כי במקרה זה הספרדי מכין את האוכל מראש עבור האשכנזי, ולכתחילה אסור לערב קטניות בתבשילים.
אשכנזי שנשוי לספרדיה, והם מתארחים בחג אצל החמות וכיו"ב, יעשה שאלת חכם (באופן כללי כיון שזה מצב של שעת הדחק יש לסמוך על שיטות מקילות ביחס לקטניות). - האם מותר לאכול מצה עשירה?
מצה עשירה זו מצה שהכינו אותה ע"י קמח ויין או מי פירות, ונזהרו בה שלא יתערב מים בעיסה, אלא רק יין או מי פירות. לדעת השו"ע מותר לאוכלה בפסח. למנהג הרמ"א מחמירים שלא לאכול מצה עשירה בפסח. ורק באיסור אכילה החמירו, אך מותר להחזיק בבית מצה עשירה.
עוגיות מצה עשירה "פפושדו" – כידוע נחלקו הפוסקים הספרדים האם מותרות מדין מצה עשירה, והגר"מ אליהו זצ"ל החמיר מאוד בדבר זה, ואמר שהם חמץ גמור ואסור אפילו להשהותם בבית.
"קמח מצה" שמכינים ממנו עוגה – איננו 'מצה עשירה'. כי 'קמח מצה' זה מצות רגילות (מעיסה של קמח ומים) שטחנו אותם לאחר האפיה ועשו מהם קמח. וזה מותר אף למנהג האשכנזים.